Jste zde

Domů » Anatolie

Ankara - Atatürkovo mauzoleum, 1. část

Turecká Ankara - mauzoleum Anitkabir

Toto muzeum je známé také pod názvem Anitkabir. Nikdo neovlivnil moderní Turecko tak silně jako bývalý prezident Mustafa Kemal Atatürk. Aby byla odpovídajícím způsobem oceněna jeho činnost, byl na jeho památku postaven v Ankaře obrovský pomník.

Atatürk spatřil světlo světa v roce 1881 v Selaniku a už jako mladý absolvoval vojenské vzdělání. Během balkánské války se podílel na osvobození města Edirne. V první světové válce se zapojil na různých bojištích, byl známý jako "hrdina z Anafortalaru", bojoval v Çanakkale proti britským vojákům a na východní frontě proti ruské armádě.

Po první světové válce odešel z armády a na dvou kongresech stanovil symboly důležité pro tureckou budoucnost. Oznámil tehdy, že se turecký národ musí postavit proti řeckým okupantům se zbraní v ruce. Dalšími kroky bylo založení Nového parlamentu jehož byl předsedou a zvolení Atatürka předsedou vlády. Na počátku roku 1920 porazilo turecké vojsko pod velením Atatürka Řeky a v roce 1922 dobylo zpět Izmir.

V roce 1923 mohl Atatürk konečně oznámit na základě uzavření Lausannského mírové smlouvy založení Turecké republiky. Již brzy pak začaly přísné reformy, které měly dostat republiku vpřed. Bylo zrušeno zřízení chalífát a schválena nová ústava. Reformy se týkaly také kulturní oblasti, například v roce 1925 byly zrušeny předpisy pro oblékání, byl uznán mezinárodní kalendář a čas. O tři roky později byla nahrazena arabská abeceda abecedou latinskou a v roce 1934 došlo k nejpřevratnější reformě. Ženám bylo přiznáno volební právo a umožněno kandidovat do parlamentu. Atatürk takto reformoval Turecko během co nejkratší doby a vytvořil moderní, státní instituce.

Turecká Ankara a část mauzolea Atatürka
Turecká Ankara a část mauzolea Atatürka
Podobenka Mustafy Kemala Atatürka
Geografie: 

Turecko na Facebooku