Jste zde

Domů » Anatolie

Ankara - Atatürkovo mauzoleum, 2. část

Turecká Ankara - mauzoleum Anitkabir

Turecký prezident Mustafa Kemal Atatürk zemřel 10. listopadu 1938 v Istanbulu, ve věku 57 let. Pro mnoho Turků byla jeho smrt šokem a došlo k ní podle nich příliš brzy. Aby byly jeho činy uctěny odpovídajícím způsobem, byla stavba gigantického mauzolea velmi rychle hotovou věcí.

Volba místa nebyla jednoduchá a nakonec na jeho místo padlo návrší s četnými starými hroby. Nálezy z vykopávek, které se zde uskutečnily kvůli stavbě, jsou dnes vystaveny v četných muzeích ve městě Ankara.

Výstavba mauzolea trvala 9 let a byla realizována ve 4 stavebních fázích. Slavnostní a pompézní položení základního kamene se konalo 9. listopadu 1944. V první fázi stavby v letech 1944 - 1945 byl zpevněn kopec a postaveny opěrné zdi. Během druhé fáze 1945 - 1950 bylo postaveno mauzoleum samotné a několik vedlejších budov. Zpevnění cest a okolí proběhlo ve třetí fázi. K provedení "jemných" prací sloužila čtvrtá fáze od roku 1950 do roku 1953.

K Atatürkovo památce se dostanete po nádherné, 250 m dlouhé ulici. U vchodu dávají hlídači pozor na to, aby si každý návštěvník sundal čepici popřípadě klobouk a vyjádřil tak odpovídající respekt vůči zakladateli státu. Ve sloupové hale mauzolea se nachází malé muzeum věnované životu tohoto státníka.
Naproti mauzoleu stojí pomník druhého tureckého předsedy vlády İsmeta Inönü. Jako dlouholetý spolubojovník Atatürka pokračoval po jeho smrti ve stylu jeho vlády až do roku 1973.

Ankara a mauzoleum s pomníkem
Geografie: 

Turecko na Facebooku