Jste zde

Domů » Anatolie

Ankara - Etnografické muzeum

Ankara a Etnografické muzeum

Návštěva Etnografického muzea v tureckém městě Ankara, které bylo postaveno v roce 1927, se podobá cestě časem po dějinách Turecka a Osmanské říše. Vystavené předměty např. výrobky z mědi, výšivky, obuv a bohatě zdobené oděvy jsou opravdu fascinující, neboť již tehdy byla garderóba vizitkou blahobytu občanů.

Vedle všedních oděvů jsou zde také ty, které byly používány jen při zvláštních příležitostech, jako třeba při velkolepých svatbách. Kromě toho lze v muzeu obdivovat mnoho spotřebních předmětů denní potřeby a také hudební nástroje.

Pozoruhodná je i výstava věnovaná zpracování kovů, na které lze vidět předměty denní potřeby z osmanského období kolem 15. století Ze stejné epochy pocházejí zbraně, jako například luk a šípy, k vidění jsou také nádobí a psací tabulky.

Dům postavený v osmanském stylu se stal krátce po úmrtí prvního tureckého prezidenta Kemala Atatürka jeho hrobkou až do té doby, než bylo tělo převezeno do mauzolea. Místo je dnes, až na mramorovou nádrž prázdné, a je možno jej navštívit.

Ankara a Etnografické muzeum
Geografie: 

Turecko na Facebooku