Jste zde

Domů » Anatolie

Ankara - mešity, 1. část

Město Ankara s mešitou Kocatepe

Přepychovou mešitu Cenab-ı Ahmed Paşa nechal postavit v 16. století guvernér města Ankara, Cenab-ı Ahmed Paşa, po kterém byla i pojmenovaná. Zakázka byla přidělena věhlasnému tureckému staviteli Sinanovi. Po smrti jeho žáci sice dílo dokončili, ale znaky typické pro tohoto stavitele byly pozměněny.

V 19. století se jí začalo říkat "Nová mešita", a to poté, co byla zcela zrenovována. Mezi lidmi se jí ale stále říká podle jména jejího zakladatele. Zvláštní uměleckou hodnotu má vnitřní zařízení – kazatelna a modlitební výklenky jsou zhotoveny z cenného mramoru, zdi jsou zdobeny překrásnými kamínky.

Mešita Kocatepe je nejen moderní, ale také největší v Ankaře. Byla postavena v letech 1967 - 1987 architektem Vedat Dalokay, na základě několika předloh, jako např. Modrá mešita v Istanbulu nebo Selimiye v Edime.

Nachází se ve stejnojmenné čtvrti Kocatepe, na jih od staré části hlavního města. Má čtyři minarety a velkou kopuli v klasickém osmánském stylu. Budova je mimo jiné vybavena také supermarketem z jehož zisku je mešita financována, moderními konferenčními sály a parkovištěm.

Geografie: 

Turecko na Facebooku