Jste zde

Domů » Anatolie

Ankara - obecné informace

Ankara - obecné informace

Poté, co byla Ankara jmenována hlavním městem Turecka, nastal pozitivní obrat v osudu tohoto místa. Byla vybudována nová síť ulic a během krátké doby byly postaveny nové vládní budovy. Avšak i přes status hlavního města je Ankara stále ve stínu velkého Istanbulu. Obě tato města mají dlouhé dějiny osídlení, oproti Istanbulu ale nezůstala v Ankaře zachována žádná svědectví z minulosti. I z turistického pohledu je Istanbul daleko před Ankarou, což neznamená, že v Ankaře není co objevovat.
Vedle Atatürkova mauzolea patří k nejzajímavějším pamětihodnostem především staré stavby a archeologické nálezy z doby římského osídlení nebo třeba Muzeum anatolské civilizace.

Dnes je Ankara druhým největším městem Turecka, bydlí zde více než 4 milióny lidí. Z metropole se stalo také důležité průmyslové centrum. Město už však nestačí kompenzovat velký příliv pracovních sil, které přichází z chudých tureckých zemědělských regionů a investuje tak mnoho peněz do infrastruktury, aby zde byly vytvořeny podmínky pro zahraniční investory. Investuje také hodně do vzdělání mladých lidí, je zde mnoho univerzit, aby bylo umožněno dosáhnout co největšímu počtu lidí co možná nejvyšší vzdělání.

Ankara - obecné informace
Geografie: 

Turecko na Facebooku