Jste zde

Domů » Turecká riviéra

Antalya

Antalya - Hadriánova brána
Autor: David J. Lull

Trochu si přiblížíme turecké město Antalya a jeho dějiny a památky, jako např. muzeum Antalye, městské hradby, Hadriánovu bránu, minarety Yivli a Kesik.
Antalya byla založena králem Attalosem II.Pergamonu v roce 158 př. n. l. pod názvem Attaleia. V roce 133 př. n. l. odkázal král Attalos III. v testamentu říši Pergamon Římanům. Attaleia se tak stala autonomním městem Anatolie.
V roce 25 př. n. l. se Antalya stala hlavním městem nové provincie Pamphylie. V roce 130 navštívil město císař Hadrián a na jeho počest byla postavena Hadriánova brána na 4 podstavcích.
V roce 9 postavili obyvatelé Byzancie městské hradby proti útokům Arabů. V roce 1085 stáli Seldžukové pod vedením Süleymana Beye před branami Antalye. O 30 let později bylo město pod benátskou nadvládou a v roce 1207 se stalo se zimní rezidencí Seldžucké říše. Ve 14. století se stalo osmanským městem pod vládou sultána Yildirima Beyazida.

Dnes je se svým okolím největším turistickým centrem, známým jako Turecká riviéra. Letiště, které se zde nachází, je cílem mnoha letů během dovolených. V okolí má velký význam pěstování ovoce a zeleniny.
K pamětihodnostem Antalye patří např. Staré město, archeologické muzeum, Hadriánova brána, minaret Yvli, Aspendos, Perge, vodopád Manavgat, Phaselis a Kursunlu.

Antalya - minaret Kesik

Turecko na Facebooku