Jste zde

Domů » Turecká riviéra

Antalya - informace

Antalya

Hlavní město stejnojmenné provincie, Antalya, je největším, nejznámějším a nejoblíbenějším prázdninovým letoviskem Turecka. Leží na úpatí pohoří Taurus, na náhorní plošině. Antalya je se svými ulicemi lemovanými palmami a pomerančovníky, s malebnými starými tureckými domy, s krásným parkem, s atraktivním přístavem jachet a působivými historickými památkami opravdu nádherným místem. Živá historie města začíná již ve 2. století př.n.l., kdy město založil pergamonský král Attalos II. a pojmenoval ho po sobě Attaleia. Antalya zažila nadvládu Římanů, Byzantinců, Seldžuků i Osmanů.

Významnými památkami jsou zbytky městských hradeb, Hodinová věž nebo Hadriánova věž se třemi oblouky, která byla postavena na počest návštěvy císaře Hadriána v roce 130. Čtvrť Kaleici se svými úzkými křivolakými uličkami se nachází uvnitř hradeb, kde najdete staré turecké domy. Mnohé z nich byly zrestaurovány a přeměněny na penziony, restaurace nebo galerie. Věž Hidirlik z 2. století byla původně majákem. Atatürkovo památníky na náměstích Cumhuriyet a Vatan vám zase připomenou zakladatele moderního Turecka.

Pláž Lara s jemným pískem leží 12 km východně od města. Na pláž Adalar pod parkem Karaalioglu se dostanete po schodišti, rozprostírá se na třech malých ostrůvcích, které jsou spojeny můstky. Pláž Mermerli se nachází v blízkosti stejnojmenného parku u historické části Kaleici - přístavu jachet. Pláž Konyaaltı zasahuje na západ od Antalye až ke krásnému horskému úpatí. Pláž Topcam mimo jiné nabízí i vynikající kemp a naproti ní leží ostrov Sican.

Turecko na Facebooku