Jste zde

Domů » Turecká riviéra

Antické město Perge

Pozůstatky antického města Perge

Na hlavní cestě spojující města Antalya a Alanya odbočíte u obce Aksu (16 km od Antalye) na obec Perge, která je odsud vzdálená už jen 2 km. Místo bylo založeno po Trójské válce přistěhovalci, legendární proroci Kalchas a Mopsos byli v Anatolii uctíváni a oslavováni jako zakladatelé města.
Když sem dorazil v roce 333 př.n.l. Alexandr Veliký, nebyl mu kladen žádný odpor a po jeho smrti zde vládli králové z dynastie Seleukovců. Ve 2. století bylo město bohatě zkrášleno zámožnou ženou jménem Plancia Magna, která byla dcerou Marca Plancia Vara.

V Perge je zachovalé divadlo ze 2. století, s 15 000 místy pro diváky a je tak jedním z největších svého druhu. To platí i o stadiónu s 50 klenbami a místem pro 12 tisíc diváků (34 x 234 m). Velmi působivé jsou také obě kulaté věže brány v helénistickém stylu, které částečně ještě stojí. Hned za branou se nachází dvůr ve tvaru podkovy. Ve městě je také agora 75 x 75 m s kruhovou stavbou uprostřed, pravděpodobně šlo o chrám zasvěcený bohyni Tyché. Agora sloužila jako shromaždiště a jako hospodářské a politické centrum. Od brány vede hlavní ulice města s 2 m širokým vodním kanálem uprostřed až k Akropolisnymphaionu (monumentální studna). Nymphaion hlídá bůh řeky Kestros, jehož socha zde stojí ve výklenku na podstavci. Vpravo a vlevo jsou další dva výklenky se sochami žen.

Perge se velmi brzy seznámilo s křesťanstvím. Apoštolové Pavel a Barnabáš zavítali na své první misionářské cestě právě do tohoto místa a brzy se zde vytvořila větší křesťanská obec. V raně byzantské období zde byly postaveny 3 velké baziliky. V 7. století trpělo město nájezdy Arabů a Saracénů, takže se obyvatelé přesunuli do bezpečnější Antalye. V období seldžucké vlády se stalo město malou a bezvýznamnou osadou v Turecku.

Pozůstatky antického města Perge
Geografie: 

Turecko na Facebooku