Jste zde

Domů » Anatolie

Assos a historie

Assos - Akropole

Assos je antické město na jihozápadním pobřeží oblasti Troas, nachází se v okrese Ayvacık turecké provincie Çanakkale. Místo je dnes známé pod názvem Behramkale.

Historie místa začíná v době bronzové. Tehdy se zde usadilo jen několik málo lidí a o městě se v této souvislosti dalo sotva hovořit. Vlastní založení města se datuje do doby mezi roky 900 a 700 př.n.l., když zde Eolové, kteří byli vyhnáni z ostrova Lesbos, založili novou osadu.

Roku 400 př.n.l. se z Assosu stalo duchovní centrum Egejského pobřeží. Aristoteles, povzbuzený Platónovým žákem Hermiem, zde založil filozofickou školu. Tento filozof zde strávil 3 roky a oženil se se sestřenicí Hermia. Zlomyslná lest Peršanů stála Hermia známého také jako "tyrana z Assosu" život a město bylo uvrženo pod násilnou nadvládu Peršanů.

Vítězství Alexandra Velikého zajistilo oblasti kolem města znovu svobodu. Ta však netrvala dlouho, protože zemi dobyli Galové, kteří řídili osud místa po dalších 60 let. Za vlády Římanů se znovu zvětšoval význam města u Egejského pobřeží. Návštěva apoštola Pavla v roce 58 poznamenala vývoj křesťanství.

Město bylo jedním z prvních, kde se rozšířila křesťanská víra a v důsledku toho bylo povýšeno na biskupské sídlo. Útokům nepřátelských vojsk město dlouho úspěšně odolávalo. Válečná zkáza však donutila obyvatelstvo k opuštění vlasti. Z významného města se tak stala malá a skromná vesnička, která ve 14. stol. padla do rukou Osmanů a od té doby patřila Osmanské říši.

Návštěva historického Akropolisu patří v každém případě k "povinnému" programu. Na cestě k této památce míjí návštěvníci raně osmanskou mešitu a několik helénistických hradebních věží, které každopádně stojí za vidění.

Na vrcholu Akropolisu stojí ruiny Athénina chrámu, který se stal v roce 530 př.n.l. hlavním chrámem. Fragmenty kultovního místa lze spatřit v muzeích po celém světě, např. v Paříži, Bostonu a Istanbulu. Panorama trosek chrámu dotváří několik dobře dochovaných dórských sloupů.

Výhled z Akropolisu je jednoduše nepopsatelný. Širá kopcovitá antická krajina skýtá fascinující pohled, který si dlouho uchováte v paměti. Dalšími pamětihodnostmi jsou agora, osmanské mosty, antické divadlo, lázně a nekropole.

Assos a jeho agora
Assos - pozůstatky amfiteátru
Assos a jeho Akropolis
Geografie: 

Místo

Assos 39° 29' 26.3976" N, 26° 20' 13.4772" E
Location

Turecko na Facebooku