Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Ayvalik

Turecký Ayvalik u moře

Půvabné přístavní město Ayvalik leží mezi olivovými háji, borovými lesy a modrým Egejským mořem. Nachází se na staré cestě mezi Trójou a Pergamonem, přímo naproti krásnému řeckému ostrovu Lesbos, asi 150 km severně od Izmiru. Je to zvláštní město, kde se mísí krása starého Řecka a orientální pouliční ruch se svěžím vánkem, který ochladí i v nejparnějším létě.

Skvělá poloha, přístup ke kulturním centrům a památkám řecko-turecké historie, to všechno dělá z Ayvaliku tajný tip pro turisty z celé Evropy. Klid a především vynikající klima dělá z města jedinečné místo na Egejském pobřeží. Daleko od turistických center na jihu objevíte věci, které patří k tomu pravému Turecku.

Kousek nad městem se nachází vyhlídkový bod Seytan Sofrasi (Ďáblův stůl), odkud je fantastický výhled nejen na letovisko, ale také na okolní ostrovy. Zejména na malý ostrov Alibey (Cunda) s dobrými rybími restauracemi, velkým množstvím mešit a s kostelem sv. Mikuláše.

Pláž Sarmasakli s jemným pískem na stejnojmenném ostrově (místní ho také nazývají Timarhane Adasi), kde můžete vidět také pozůstatky starověkého ústavu pro duševně choré (Timarhane), je jednou z nejkrásnějších pláží v celé oblasti.

Turecko - Ayvalik
Turecké město Ayvalik
Turecká pláž Sarmasakli u Ayvaliku
Geografie: 

Turecko na Facebooku