Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Bodrum

část letoviska Bodrum

Bodrum se nachází na západě Turecka a okouzlí turisty svou polohou a plážemi. Na pobřeží a v okolí Bodrumu je mnoho ostrovů, poloostrovů, zálivů a mysů. Bodrum je perlou Turecka u Egejského moře.
Podle pověsti bylo město Bodrum (antické jméno Halikarnassos) založeno dórskými přistěhovalci pod vedením Anthese. V 7. a 8. století přešel Halikarnassos pod lydijskou nadvládu a díky vítězství Peršanů nad králem Kroisosem se stalo perským provinčním městem. Artemisia, manželka Satrapena Mausolose, která byla zároveň jeho sestrou, nechala postavit po jeho smrti v letech pomník (mauzoleum), který náleží k sedmi divům světa. Mauzoleum je vysoké 50 m, má čtvercový podstavec, na kterém je postavena iónská sloupová hala. Jeho střecha měla tvar pyramidy a byla ozdobena skupinou soch.
Jedna z nejznámějších osobností antického Halikarnassosu je významný historik antiky Herodot, kterému se přezdívá "otec dějin". Psal o střetech mezi Řeky a Peršany v 5. stol. př. n. l., které jsou známy pod názvem „Historie“.

Nejznámějšími pamětihodnostmi zde jsou pevnost Sv. Petra, Muzeum podvodní archeologie, divadlo, brána Myndos, mauzoleum (hrobka krále Mausola z Karien).

Město Bodrum přivítá každý rok mnoho lázeňských hostů a rekreantů a to především z Velké Británie, Holandska, Německa a Ruska. Turci, především z Istanbulu, Izmiru, Denizli, Ankary a Bursy zde vlastní rekreační domy. Letovisko je velmi oblíbeným místem díky svým okouzlujícím zálivům, plážím a rušnému nočnímu životu. Četné lety na letiště Bodrum a Dalaman umožňují jednoduché dopravní spojení až k tureckému Egejskému moři.

Nejznámějšími rekreačními místy v okolí jsou Akyarlar, Bagla, Bitez, Gölköv, Gümbet, Gümüslük, Kadikalesi, Ortakent, Torba, Turgutreis, Türkbükü, Yahsi a Yalikavak.

Bodrum - přístav
Autor: yilmaz ovunc
Bodrum - pevnost sv. Petra

Turecko na Facebooku