Jste zde

Domů » Turecká riviéra

Burdur a okolí

Burdur a okolí

Město Burdur je známé po celém Turecku díky nádherným jezerům a také díky výrobě koberců kelimů. Ve městě se dodnes zachovaly budovy osmanské kultury - za zmínku stojí určitě panská sídla Tasoda, Kocaoda, Celikbag a Misirlilar ze 17. století. Vnitřní interiér i venkovní fasády vám odhalí osmanskou estetiku stavění budov. V místním archeologickém muzeu se zase nachází bohatá sbírka významných nálezů z této oblasti.

Jezero Burdur se svými nádhernými plážemi je ideálním místem pro vodní sporty. Z vrcholku kopce Susamlik budete mít krásný výhled na jezero a na město. Jeskyně Insuyu se nachází 10 km jižně od Burduru, na cestě do města Antalya. Je 597 m dlouhá, má devět impozantních klenutí a komory plné stalaktitů a stalagmitů.

Mezi obcemi Burdur a Isparta, poblíž vesnice Aglasun, kdysi existovalo antické město Sagalassos, V této pisidijské osadě můžete vidět zříceninu monumentální římské městské brány, arkádovou alej, agoru, amfiteátr a chrám.

Krásné jezero Salda Gölü se nachází v horách, v nadmořské výšce 1050 m a je dokonalým místem k odpočinku a k výletům.
Místo Gölhisar, původně antické město Cibyra, se nachází 100 km jihozápadně od Burduru a nacházejí se tu převážně římské pozůstatky. Místo bylo důležitým lykickým městem se stadionem, horní a dolní agorou, nekropolí a se širokými akvadukty.

Geografie: 

Turecko na Facebooku