Jste zde

Domů » Istanbul a Thrákie

Bursa - historie

Bursa
Autor: cocoate.com

Trochu si přiblížíme dějiny města Bursa. Ve 12. – 13. století př. n. l. putovaly národy z Thrazie do východní Anatolie, národ Bithyniů se usadil v oblasti Bursa. Okolí Bursy – Uzmut a Blecik bylo přejmenováno na Bithynii.
V 8. století př. n. l. bylo království Bithyniů a také okolí Bursy dobyto Lydii. V roce 546 př. n. l. obsadila Perská říše oblast Bursy. V roce 334 př. n. l. táhne přes tuto oblast Alexandr Veliký a Bursa se stává součástí Alexandrovy Makedonské říše. V roce 326 př. n. l. založil král Zipoites město, které je dnes známo pod názvem Bursa. V roce 200 př. n. l. je město během vlády krále Prusia přejmenováno podle jeho jména. V roce 71 př. n. l. bylo město dobyto Římem.
V roce 530 za vlády Justiniána se město stává známým díky jeho horkým pramenům a termálním lázním. V roce 1081 je město Prusa a jeho okolí dobyto Seldžuky. V roce 1097 během 1. křížové výpravy jsou města Iznik a Prusa obsazena křižáky. V roce 1326 dobyl Osmánec Orhan Gazi po dlouhém obléhání Bursu a v roce 1335 je Bursa jmenována hlavním městem Osmánců a zůstává jím do roku 1366. Během 14. – 15. století jsou vybudovány různé mešity, sociální zařízení pro občany města a hrobky prvních 6 sultánů.
V roce 1801 zničil město požár, který vypukl v blízkosti pevnosti. V roce 1920 je město po první světové válce obsazeno Řeky a v roce 1922 je osvobozeno Osvobozeneckým hnutím Turků, které je vedeno Atatürkem, od řeckých okupačních vojsk.
Pamětihodnosti a zajímavosti v Burse: Zelená mešita, Zelené mausoleum, Ulu Camiimešita Ulu, trh s hedvábím, pohoří Uludag, termální prameny a lázně.

Bursa - jedna ze starších částí města
Autor: cocoate.com
Bursa - Zelená mešita
Autor: cocoate.com

Turecko na Facebooku