Jste zde

Domů » Istanbul a Thrákie

Çanakkale

Çanakkale v Turecku s monumentem na břehu

Převozní činnost, přístav a mnoho turistů, kteří tudy projíždějí na cestě do historického místa Trója, propůjčují městu mladistvou podobu. Díky cestovnímu ruchu, přístavu a zemědělství stojí Çanakkale na dobrých ekonomických základech.

V místě najdete málo památek. Určitě se vyplatí navštívit pevnost Sultaniye Kale (turecky Çimenlik Kalesi) zřízenou Mehmetem Dobyvatelem na ochranu před útoky od moře. Pravoúhlá pevnost s kulatými věžemi není přístupná veřejnosti celá, protože část hradu ještě stále využívá armáda. V malém vojenském muzeu lze vidět zbraně, uniformy z minulých století a předměty, které připomínají boje proti nepřátelům.

Návštěva Archeologického muzea v Çanakkale je výborným doplněním návštěvy nedaleké Tróji, neboť stěžejní náplní sbírky je zdokumentování trójské sbírky. Expozice je doplněna o náhrobky a reliéfy z římského období. Za vidění stojí také předměty, které byly nalezeny 11 km od města v Dardanos-Tumulu, a přidávaly se mrtvým do hrobu. Název tohoto místa se váže k Dardanovi, zakladateli Tróje. V Archeologickém muzeu jsou dále vystaveny cenné nálezy z okolí Çanakkale.

Çanakkale v Turecku s pevností Çimenlik Kalesi
Çanakkale v Turecku - pohled na přístav

Turecko na Facebooku