Jste zde

Domů » Istanbul a Thrákie

Çanakkale a okolí

Turecké město Çanakkale na pobřeží

Město Çanakkale leží na stejnojmenné, asi 1200 m široké mořské úžině, která spojuje Marmarské a Egejské moře. Většina lodí, které proplují přes úžinu, kotví v dobře vybaveném místním přístavu a cestující mají dost času na návštěvu hotelů, restaurací a kaváren na promenádě, k návštěvě rušného přístavu a pevnosti a také archeologického muzea. V tomto muzeu je umístěna i bohatá sbírka poskytující nejrůznější poznatky z životního prostředí a sbírka keramiky.

Roku 1451 nechal sultán Mehmet II., pozdější dobyvatel Istanbulu, stavět hrady ke kontrole provozu plavidel v průlivu (na evropské straně - Kilitbahar a na asijské straně – Cimenlik). Dnes je pevnost Cimenlik vojenským muzeem na památku námořní bitvy o Çanakkale z roku 1915.

Jako vzpomínka na 500 tisíc vojáků, kteří padli u Gelibolu (Gallipoli), byl poloostrov Gelibolu s vojenskými hřbitovy a s památníky padlým, s Tuz Gölü (Solné jezero) a se skálami Ariburnu, vyhlášen Národním parkem historie. Zelené kopce, písčité břehy a modré vody jsou ideálním prostředím pro místo posledního odpočinku bojovníků, kteří přišli během této historické bitvy o své životy.

Nedaleké bájné místo Trója (turecky Truva) se stala nesmrtelným díky Homérovu eposu "Ilias" společně s králem Priamem, Hektorem, Paridem a krásnou Helenou. Dnes můžete vidět jako připomínku této legendární války devět vrstev osídlení se zbytky městských hradeb, chrám a divadlo, repliku trojského koně a určitě také navštívíte místní muzeum.

Antické město Alexandria Troas, ležící 30 km od Tróje, bylo založeno ve 3. století př.n.l. králem Antigonosem I. Monofthalmos. Pokud se přiblížíte k ostrovu Bozcaada, spatříte benátskou pevnost. Možná se vám bude zdát, že na tomto ostrově víno teče jako voda, totiž všude narazíte na vinice a vinárny. Hezké pláže nabízejí místa Ayazma, Poyraz a Igdelik.

Největší z tureckých ostrovů, Gökçeada, má velmi členité pobřeží. Kopce jsou pokryty olivovníky a jehličnany a mezi nimi vyvěrá ze země velké množství pramenů. Objevíte tu také starobylé kláštery.

Çanakkale - Bozcaada
Çanakkale
Canakkale - replika trojského koně
Çanakkale - Alexandria Troas
Çanakkale - Gelibolu

Turecko na Facebooku