Jste zde

Domů » Anatolie

Chattušaš (Hattuşa), 2. část

Chattušaš

Válečnými střety mezi domorodým obyvatelstvem a Chetity bylo město později z větší části zničeno. Poté co se Chetité v Anatolii usadili, stal se Chattušaš v roce 1400 př.n.l. rezidencí jejich krále. V následujících letech říše značně rostla díky dobyvatalským tažením, její hranice sahaly až k Egyptské říši a konflikt obou velkých říší byl jen otázkou času.

Došlo ke známé bitvě u Kadeše, ze které však nevzešel jednoznačný vítěz. Proto se tito váleční protivníci rozhodli uzavřít mír, což stvrdili písemně na hliněné tabulce. Tato tabulka, která platí za jednu z nejranějších mírových smluv, překonala tisíciletí a dnes ji můžete obdivovat v budově UNO v New Yorku.

Abyste si mohli lépe představit rozlohu Hattuşy, musíte si představit plochu o rozměrech 1,8 x 2,4 km. Na tehdejší dobu to byly gigantické poměry, které překonalo jen málo měst. Doba rozkvětu netrvala dlouho, protože spory o trůn sžíraly stát zevnitř a zvenčí zase ohrožovaly existenci tohoto velkého státu silné přímořské národy.

Kolem roku 1200 př.n.l. uprchlo z Chattušaše všechno obyvatelstvo. Zanechalo zde asi 25 000 hliněných tabulek a předměty, které se obtížně transportovaly. Ty dnes představují hlavní část nálezů z archeologických vykopávek. Okolí bylo sice v následujících obdobích osídleno dalšími národy, ale statutu velké metropole se už Hattuşa nikdy nedočkala.

Nedaleko místa vykopávek jsou hotely, restaurace a kavárny, kde si můžete po prohlídce historického místa odpočinout a posilnit se.

Pozůstatky tureckého města Chattušaš
Geografie: 

Turecko na Facebooku