Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Dalyan

Turecké město Dalyan

Obec Dalyan, nacházející se v malém zálivu na sever od letoviska Cesme, je rybářským městečkem rozkládajícím se kolem malého přístavu. Prý se v něm dokonce nachází ta nejlepší rybí restaurací v širokém okolí, Dobré ubytování najdete v jihozápadní části Ciftlik, kde také leží písečná pláž Pinlanta Plaji (Briliantová pláž), která přitahuje mnoho návštěvníků. Na jihu se nacházejí kempy a v jejich blízkosti je i ta nejlepší pláž - Altinkum Plaji (Pláž se zlatým pískem).

Dalyan je jedním z nejatraktivnějších turistických cílů na tureckém Lýkijském pobřeží. Řeka Dalyan, protékající tímto městečkem, spojuje nádherné jezero Koycegiz Gölü přes Dalyanskou deltu s tureckým Egejským mořem, kde na návštěvníky čekají nádherné pláže Iztuzu.

Obec byla založena v 19. století, její název se dá přeložit jako "past na ryby". Některá stará rybářská zařízení z 19. století, nebo již spíše jejich kopie, najdete i dnes na řece Dalyan. V přístavu se nachází také mešita, postavená v prvních letech po založení obce. Jako mnoho dalších turistických center v bezprostřední blízkosti tureckého pobřeží, byla i malá vesnička Dalyan místem, které žilo jen z rybolovu a zemědělství. To trvalo až do 80. let minulého století.

Zcela požadavkům cestovního ruchu ale městečko nevyhovuje. Koncem 80. let se ochráncům životního prostředí podařilo zabránit plánované výstavbě velikého hotelového projektu na pláži Iztuzu, které by mohlo ohrozit kladení vajec mořských želv caretta caretta. Tento případ se dostal i na stránky mezinárodního tisku.

Celková infrastruktura cestovního ruchu tak tady zůstala v poměrně únosných mezích. Objevíte zde mnohá pěkná ubytování, velmi dobré restaurace a bary, čajové zahrady, pravidelné trhy, obchody se suvenýry a v neposlední řadě velkou flotilu výletních lodí.

K hlavním cílům lodních výletů patří vedle jezera Koycegiz a pláže Iztuzu i antické město Kaunos a termální lázně.
Na kopci nad typickou egejskou vesnicí Alaçatı spatříte větrné mlýny, v některých byly dokonce zřízeny atraktivní restaurace.
O několik kilometrů dále na jih jsou velmi krásné pláže. Několik zátok, dostupných pouze jachtou, se táhne podél pobřeží na jihovýchodě od vesnice a tvoří tichá klidná kotviště.

Dalyanská pláž Altinkum Plaji
Turecké Alaçatı a větrné mlýny
Geografie: 

Místo

Dalyan 36° 50' 2.9976" N, 28° 38' 30.372" E
Location

Turecko na Facebooku