Jste zde

Domů » Turecká riviéra

Demre

Turecké město Demre se sochou sv. Mikuláše

Demre (původně zvané také Kale do roku 2005) je město v provincii Antalya na středomořském pobřeží Turecka, pojmenované po stejnojmenné řece. Leží asi 115 km jihozápadním směrem od letoviska Antalya, na pobřeží poloostrova Teke. V historii to bývalo lýkijské Myra, domov svatého Mikuláše z Myry, v dnešním moderním pojetí známého jako Mikuláše doprovázeného čerty a anděli.

Oblast je oblíbeným cílem turistů, zejména křesťanských poutníků, kteří navštěvují hrobku svatého Mikuláše. Svatý Mikuláš zde působil jako biskup, zemřel v roce 342. V 5. století byla nad jeho hrobem vystavěna bazilika, která byla několikrát v průběhu let obnovena. Dnes tu stojí budova muzea a každoročně se v prosinci konají oslavy na jeho počest. Vánoční svátky na slunném pobřeží starověké Lýkie, spojené se vzpomínkou na nesmrtelného "přítele dětí", jsou opravdu zvláštním zážitkem.

Dalšími zajímavými památkami jsou římské divadlo a lýkijské skalní hrobky. Za vidění stojí také staré granarium, sýpka,ve které může být uloženo více než 6000 kubických metrů obilí. Starobylý myrský přístav Andriake leží v Dalyanagzi, 6 km jihozápadním směrem. Dalyanagzi je známé i svými krásnými písečnými plážemi, křišťálově čistým mořem a rybími restauracemi.

Ještě než se začal v regionu v 80. letech minulého století rozvíjet cestovní ruch, byli místní obyvatelé závislí na zemědělství, které je ale stále důležité i dnes. Pěstují se tady granátová jablka a citrusové plody, velké množství ovoce a zeleniny po celý rok ve sklenících. Ačkoli Demre ještě není tak populární jako Antalya, díky bohaté historii a blízkosti letiště turisté z Turecka a celé Evropy navštěvují. Oblíbená jsou i některá místní řemesla jako výroba koberců anebo třeba velbloudí zápasy.

Turecké město Demre s kostelem sv. Mikuláše
Turecké město Demre se sochou sv. Mikuláše
Turecké město Demre s hrobkami města Myra
Turecké město Demre s pozůstatky divadla města Myra
Turecké město Demre s pozůstatky města Myra
Geografie: 

Místo

Demre 36° 14' 43.6992" N, 29° 59' 15.702" E
Location

Turecko na Facebooku