Jste zde

Domů » Anatolie

Denizli

Denizli, Turecko

Město Denizli se nachází na svazích vysokých hor, v blízkosti řeky Büyük Menderes (Velký Menderes). První doložení obyvatelé města byli Chetité. Úrodná země byla poté v průběhu staletí "přehlídkou" kultury Frýgů, Lýdianů, Peršanů, Makedonců, Římanů, Byzantinců, Seldžuků a Osmanů. Dnes je Denizli moderní město s širokými silnicemi, parky a moderními hotely.

Atatürkovo a národopisné muzeum v centru města podává svědectví o lidovém umění v této oblasti. Při bloumání po bazaru Kaleiçi Çarşısı si můžete zakoupit upomínkové předměty z mědi, různé šperky, ručníky nebo hedvábné halenky.

Nedaleké termální lázně Pamukkale (česky Bavlněný zámek) fascinují mnoho turistů, v antických dobách zde stávalo lázeňské město Hierapolis. Je to kouzelný přírodní úkaz, bílá pohádková krajina, plná spojených fantastických staveb.

Termální voda obsahující vápník, která teče z plošiny dolů, vytvořila tuto fantastickou formaci vodou zaplavených sintrových teras. Horké prameny byly již Římany používané k léčebným účelům. Jak moderní termální centrum s hotely a bazény, tak i ruiny starověkého města se nacházejí na náhorní plošině.
Karahayit je další centrum s termálními prameny severozápadně od Pamukkale, které je známé svou vodou bohatou na železo.

Denizli, Turecko
Geografie: 

Turecko na Facebooku