Jste zde

Domů » Anatolie

Dovolená v Turecku

Turecko je jednou z nejoblíbenějších destinací turistů, důvodem ale nejsou pouze velmi výhodné nabídky. Země nabízí vše, co patří k dovolené. Kromě kulturních "lahůdek" se zde nacházejí překrásné pláže a vzrušující města, jako je například Istanbul.

Také z hlediska charakteru krajinu je Turecko velmi rozmanité, odráží se v ní přeci jen vlastnosti všech tří kontinentů: Evropy, Asie a Afriky. Zemi protínají téměř všechny typy zeměpisných oblastí.

V průřezu od východu na západ naleznete drsné a zasněžené vrcholky hor s dlouhými, chladnými zimami, s hřmícími horskými potoky a stejně tak i kouzelné řetězce pahorků, stepi a pšeničná pole.

V dalším průřezu od severu k jihu potkáte mimo jiné plantáže lískových oříšků, kukuřice a čaje ohraničené severoanatolskými vrcholky a pobřeží Černého moře s jeho bohatým podmořským světem.

Istanbul

Město Istanbul leží přímo v zátoce Zlatý roh a je mostem mezi Asií a Evropou, s neuvěřitelně bohatou historií. Jednou bylo nazýváno Byzantiem, pak Konstantinopolí. Bylo hlavním městem Římské, Byzantské a Osmanské říše.

Samozřejmě, že zde historie zanechala veliké dědictví. Turisté mohou obdivovat nespočet mešit, muzeí a paláců. Na zvláštní atmosféře v Istanbulu se také podílí pestrý život na břehu úžiny Bospor a velké množství zastřešených bazarů.

Egejské moře

Egejské moře je jakýmsi výběžkem Středozemního moře, který oddělují ostrovy. Hlavními letovisky jsou Fethiye, Marmaris a Bodrum. Léta zde nejsou tak horká jako na vyhlášené Turecké riviéře.

Na pobřeží Egejského moře se také nacházejí četná svědectví o pětitisícileté historii Turecka. Příznivci kultury a historie by se měli především vydat do měst Trója, Efesos a Pergamon.

Anatolie

Region Anatolie je často označován jako "pokladnice Turecka". Turisté najdou tady ve vnitrozemí stejně tak početné antické památky jako také obdivuhodné přírodní poklady.

V těsné blízkosti pohoří Taurus na jihu se nachází oblast Konya se stejnojmenným městem, která je považována za jednu z kolébek lidstva.

Ararat, nejvyšší hora v Turecku, je právě tou horou, na které podle znění Starého zákona zakotvila Noemova archa. Mimořádně zajímavé jsou bílé terasy v Pamukkale a krajina vytvářená tufou v Kappadokii. Hlavním městem je turecké hlavní město Ankara.

Černé moře

Pobřeží Černého moře je v této zemi stále velikou neznámou jakožto rekreační oblast. Turistická infrastruktura je tu relativně slabá - což samozřejmě má také své kladné stránky.

Působivá je zejména malebnost a kontrast tohoto regionu. Tady si ještě pořád můžete užívat téměř o samotě přírody a velkého množství dobrodružství, jako například řek plných života.

Vše je tady o mnoho zelenější než v jižní části, protože zde často prší. Samozřejmě v této oblasti existuje také mnoho míst, kde naleznete písčité pláže. Hlavní turistické cíle jsou Trabzon, Giresun a Safranbolu.

Turecká riviéra

Pobřeží Středozemního moře je nejjižnější částí tureckého pobřeží, téměř celý rok je zde příjemně teplo. Hlavními středisky jsou Antalya, Side, Alanya a Belek.

Turisté toužící po koupání jistě ocení krásné pláže a tyrkysově modré moře. V západní části Riviéry se nacházejí impozantní ruiny měst, jako např. Aspendos, Perge a Termessos.

Místo

Istanbul 41° 0' 29.8116" N, 28° 58' 50.8584" E
Location

Turecko na Facebooku