Jste zde

Domů » Istanbul a Thrákie

Edirne, 2. část

Edirna - Archeologické a etnografické muzeum

V Edirne se zachovalo mnoho tradičních zvyků až do dnešních dnů. Na smaragdově zelených loukách obce Sarayici jsou každý rok organizovány zápasy v ringu - "kirkpinar". Při nich je každý zápasník na horní části těla natřen olivovým olejem, takže je pro soupeře obtížné ho pevně uchopit.

Pokud budete procházet městem, nabídne se vám pohled na prodejní krámky prodavačů potravin a jejich místní specialitu, bílý sýr v blocích. K dalším lahůdkám patří hardaliye, hroznová šťáva smíchaná s hořčicí a mandlovým marcipánem. Oblíbeným dárkovým zbožím jsou voňavá mýdla, hrnčířské výrobky z pálené hlíny a košíky ze slámy. Krásným výšivkám, které vyrábějí místní ženy, určitě nebudete schopni odolat.

Archeologické a etnografické muzeum pořádá výstavy, které dokumentují historii regionu od pravěku až do byzantské éry a ukazuje také oděvy z pozdně osmanských dob. V Muzeu turecko-islámského umění jsou k vidění architektonické exponáty, různé nápisy, rukopisy, korány, zbraně, skleněné zboží a polní stany.

Na cestě k zálivu Saros v Egejském moři si můžete udělat malou přestávku v Uzunköprü a navštívit most přes řeku Ergene, který byl postaven za vlády Murata II. v roce 1444. Most je dlouhý 1354 m, je podepřen 174 oblouky, z nichž ten nejvyšší měří 12,28 m.

Uzunköprü - most přes řeku Ergene

Turecko na Facebooku