Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Egejská riviéra

Turecká Egejská riviéra se rozkládá na území od průlivu Dardanely až k městu Fethiye. Tato oblast je známá pro svou malebnou krajinu a rozmanitost kulturních památek, které můžete navštívit a obdivovat. Vzhledem k vysokému počtu historických památek je zdejší oblast právem nazývaná jako kolébka západní civilizace. Byly zde dokonce objeveny pozůstatky legendárního města Trója.

Ale nejen milovníci kultury a historie si příjdou v Egejské riviéře na své. I milovníkům pláží a koupání, rodinám i návštěvníkům hledajícím klid má region co nabídnout. Následující malý výběr z oblíbených turistických letovisek je zajímavou směsí dovolené, kultury a vzdělávání. Vybrané lokality následují podle jejich umístění od severu k jihu podél pobřeží Egejské riviéry.

Cesme je známé pro své krásné pláže, a proto je velmi populární mezi milovníky odpočinkové dovolené a koupání, a také u rodin s dětmi. Stojí za to také si udělat výlet ke slavným termálním pramenům anebo navštívit pevnosti z 15. století.

Velké přístavní město Izmir je rodištěm slavného básníka Homéra. Jeho dominantou je krásná citadela ze 4. století.
3000 let staré město Ephesus s svými stavebními díly z řecké, římské a byzantské doby ukrývá i jeden ze sedmi divů světa, chrám bohyně Artemis. Také Celsiovu knihovnu a Hadriánův chrám musíte v této historické oblasti určitě navštívit.

Kusadasi je oblíbené prázdninové letovisko. Ale stejně jako u všech ostatních měst v tomto regionu nabízí i toto místo kromě relaxace a koupání mnoho příležitostí k prozkoumání odkazů minulých dob. V okolí se nacházejí významné starověké věštírny, jejich návštěva je zážitkem pro všechny milovníky mystických míst.

Denizli, které se nachází kousek dále od pobřeží, může návštěvníkům nabídnout především návštěvu známých termálních pramenů. Turistickým "bonbónkem" je výlet do okolí města ke slavným vápencovým vodopádům.

Ve městě Bodrum, rodišti historika Hérodota, se nacházejí základy dalšího ze sedmi divů světa - Mauzoleum v Halikarnassu nebo-li hrobka krále Mausóla. Naproti přístavu je situován řecký ostrov Kos. Za půl hodiny se tak můžete dostat lodí nebo člunem do Řecka.

Ölüdeniz je tajný tip pro milovníky přírody. Laguny chráněné od moře nabízí fascinující křišťálově průzračnou vodu a jsou národním chráněným územím.

Fethiye se nachází v chráněné zátoce s mnoha malými ostrůvky. Město je konečným bodem slavné Lýkijské stezky, půvabné dálkové pěší trasy. Dříve byla tato cesta částečně využívána jako obchodní cesta pro velbloudí karavany. Odtud je krásný výhled na moře a pohoří Taurus.

Laguna Ölüdeniz a část městě Fethiye
Autor: Bekir Topuz
Pozůstatky Trójy
Autor: s!znax
Geografie: 

Turecko na Facebooku