Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Ephesus (Efesos) - 1.část

Turecké antické město s chrámem Artemis

Podle legendy prý město Ephesus (také Efesos, nebo jen Efes) založil Androklos, syn krále Kodra z Athén. Během hledání vhodného místa k založení města vedl svůj lid k západnímu pobřeží dnešního Turecka. Usadili se zde, i když již byla tato oblast osídlena domorodými národy Karei a Lelegei. Bohyně domorodého obyvatelstva Kybele byla nadále vzývána, později však byla uctívána pod jménem Artemis.
Městečko Selcuk je dnešním novým Ephesem a leží 70 km jižně od Izmiru. V městečku se nachází byzantská a turecká pevnost, kostel Sv. Jana nebo vykopávky města Ephesus. Městečko leží na hranici nížiny, kterou protéká řeka Kücük Menderes v Anatolii.

V období římské epochy, tzn. v 1. a 2. století, byl Ephesus na vrcholu a počet obyvatel čítal přes 200 tisíc. Žily zde dohromady různé národy jako např. Iónové, Římané, Židé, Egypťané a prehistorické národy Anatolie. Mluvilo se zde latinsky a řecky a správa této provincie, která náležela Římu, podléhala konzulovi, který byl volen římským senátem.
Také v Bibli lze najít zprávy o Ephesu (Ephesos). Město bylo misionářským místem apoštola Pavla. V kostele Panny Marie se v roce 431 konal třetí ekumenický koncil (Epheský koncil).

V 6. stol. př.n.l. byl postaven první chrám bohyně Artemidy v Ephesu, v roce 356 př.n.l. byl však zapálen šíleným Herostratosem, který chtěl tímto činem zvěčnit své jméno. Po této události začali Ephesané ihned stavět nový Artemidin chrám. Tento chrám patří k sedmi antickým divům světa a nachází se v Ephesu v Turecku.

Ephesus - pozůstatky agory
Autor: L. R. Martin
Geografie: 

Turecko na Facebooku