Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Ephesus (Efesos) - 2.část

Turecký Ephesus - zbytky obrovského divadla

Státní náměstí v Ephesu je dlouhé 160 m a široké také 160 m. I když už zde v helénistickém období stála stavba, která byla ze tří stran obklopena různými sály, v pozdním augustiniánském období bylo vše znovu postaveno. Horní agora byla politickým centrem města Ephesus, kde se konaly především politické a náboženské události a z tohoto důvodu bylo toto místo označováno jako Státní náměstí. Ve vnitřní části náměstí byl chrám z 11. století př.n.l. s 6 až 10 sloupy a kvádry o rozměrech 28 x 15 m. Údajně se má jednat o chrám bohyně Isis nebo o Augustův chrám, což bylo zjištěno při posledních výzkumech.

Bouleuterion (Odeon) vypadá jako malé divadlo (45 x 29 m), bylo zde k dispozici asi 1 500 míst k sezení. Byl postaven ve 2. století Vediem Antoniem za vlády císaře Marka Aurelia. Scházeli se zde pravidelně radní z Ephesu, počet míst k sezení převyšoval více než dvojnásobně počet radních, z čehož lze usuzovat, že se Bouleuterion používal také k jiným účelům jako byla hudební představení nebo projevy loajality císaři.

Zakladatelem Celsovy knihovny v Ephesu byl muž jménem Tiberius Julius Celsus Polemaeanus, místodržící provincie Asie. Jeho syn Tiberius Aquilla dokončil toto dílo v první čtvrtině 2. století. Knihovna se stala také pomníkem prokonsula Celsa. Díky velmi zdařilým restaurátorským pracím byla znovu opravena fasáda knihovny. Devítistupňové schody vedou do předsálí se třemi dveřmi, kterými lze vstoupit dovnitř knihovny. V suterénu jsou ve výklencích 4 sochy, které představují ctnosti Celsa – Sophia (moudrost), Arete (charakter), Ennoia (schopnost úsudku) a Episteme (odborné znalosti). Celsova knihovna sestává ze tří poschodí.

V obrovském divadle v Ephesu se mohlo sejít a sednout si až 24 tisíc diváků. Bylo to jedno z největších divadel v Malé Asii. Nelze přesně zjistit, kdy bylo vybudováno, ale dnešní podoba divadla pochází zřejmě z 1. století. Divadlo se skládá ze tří hlavních částí: Cavei (hlediště), která přiléhá k horskému úbočí s 66 řadami s místy k sezení, dále orchestru (čestná lóže) s průměrem 34 m a třípatrového jeviště.

Turecký Ephesus - zbytky Celsovy knihovny
Geografie: 

Turecko na Facebooku