Jste zde

Domů » Istanbul a Thrákie

Erdek a okolí

Turecko - Erdek

Erdek je největším městem na poloostrově Kapıdağ u Marmarského moře, nachází se v turecké provincii Balıkesir, asi 120 km vzdušnou čarou od Istanbulu. Je to také jedno z největších a z nejstarších turistických letovisek v Turecku s velkým množstvím hotelů pro návštěvníky z okolí i ze zahraničí a s písečnými plážemi.
Je odsud také dobré lodní spojení na ostrovy Avşa a Marmara. Blízko města se nachází antické místo Kyzikos.

Ostrov Marmara (řecky Prokonissos) byl v římském, byzantském a osmanském období velmi dobře známý díky výskytu bohatých nalezišť mramoru, ze kterého byly budovány ambiciózní projekty. Mermer Plaj (Mramorová pláž) v blízkosti vesnice Saraylar má svůj název podle přírodního mramoru, který se nachází těsně pod vodní hladinou. V obci jsou v muzeu vystaveny nálezy z římské a byzantské doby.

Avşa (také Türkeli) je další ostrov jako stvořený pro dovolenou, s krásnými plážemi, úrodnými vinicemi a s dobře naplněnými sklípky. V obci Manastir je byzantský mariánský klášter.
55 km jihozápadně od města Bandirma se rozprostírá Gönen, jedny z nejvýznamnějších termálních lázní v Turecku, které byly známé již v římských časech, což dokazuje mozaika z 5. století. Voda vyvěrá z hloubky až 500 metrů pod zemí a dosahuje teploty 82°C.

Turecko - Marmara
Ostrov Türkeli

Turecko na Facebooku