Jste zde

Domů » Anatolie

Erzurum

Erzurum - mešita
Autor: Pilar Torres

Erzurum je největším městem východní Anatolie v Turecku, ležící na horské planině ve výšce 1950 m.n.m. Ve městě se nachází válečný památník "Aziziye" jako vzpomínka na turecko-ruskou válku. V archeologickém muzeu se nacházejí místní nálezy, ale město samo o sobě je architektonickým skanzenem. Městské hradby a pevnost tu byly vybudovány již pod byzantskou nadvládou. Seldžucké stavby, jako např. mešita Ulu, postavená v roce 1179 se svým neobvyklým tvarem nebo dvojitý minaret Cifte Minareli, postavený v roce 1253 za vlády seldžuckého sultána Alaeddina Keykubata, fascinují každého návštěvníka. Za minaretem se také nachází Üc Kümbetler (tři hrobky), z nichž nejvýraznější je maouzoleum Emir Saltuk. Minaret Yakutiye (ze 13. století) je dnes Muzeem tureckého islámského umění.
Při procházce městem určitě narazíte v klenotnictví na černý kámen "Erzurum Tasi" (černý jantar) a zakoupit si můžete mnoho šperkařských výrobků s tímto kamenem.

V nádherné horské krajině, asi 6 km daleko, leží lyžařské středisko Palandöken se skvělými hotely. Nacházejí se zde ty nejdelší sjezdovky v Turecku a na nich sníh té nejlepší kvality.
Jezero Tortum se nachází asi 120 km od Erzurumu ve směru na Artvin a patří k největším místům odpočinku a relaxace v zemi. Nezapomeňme také navštívit 47 metrů vysoký vodopád na severu jezera. Je to ovšem možné pouze v měsících dubnu, květnu a červnu, tedy během tání sněhu.

Erzurum - mauzoleum
Autor: Pilar Torres
Geografie: 

Turecko na Facebooku