Jste zde

Domů » Anatolie

Hierapolis - památky

Hierapolis - pozůstatky antického divadla
Autor: adam79

Ve starobylém antickém městě Hierapolis (řecky "Svaté místo") můžete i dnes obdivovat jeho pozůstatky. Nejzajímavější je asi divadlo, které bylo postaveno ve 2. století a dosud je velmi zachovalé. Má 50 řad s místy k sezení, uprostřed lze rozeznat lóži. U zdi jeviště jsou sochy a reliéfy, na kterých je znázorněno narození boha Dionýsa a jeho jízda na voze.

Další významnou částí je "Arkádová ulice", která byla dlouhá 1200 m a v roce 85 byla zasvěcena římskému císaři Domitianovi. Začíná slavobránou pro císaře, která se skládá ze tří klenutých průchodů a dvou kulatých věží.

Nekropole v Hierapolisu patří k největším v Turecku. Bylo zde nalezeno více než 1200 hrobů a stovky vyrytých nápisů. Jsou zde různé druhy hrobů, které jsou typické pro oblast Malé Asie – sarkofágy, malé pohřební chrámy a tumulus (mohyly). Tumulus je postaven z jedné kulaté obvodové zdi (opěrná zeď) a nasypané zeminy. Vevnitř se nachází pohřební komora s lavičkami pro mrtvé. Malé pohřební chrámy v nekropoli jsou nazývány také "grabnaiskos" – jedná se o pravoúhlou stavbu, která je zakryta sedlovou střechou a vybavena dveřmi.

Pozůstatky antického města Hierapolis
Autor: adam79
Pozůstatky antického města Hierapolis
Autor: adam79
Geografie: 

Turecko na Facebooku