Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Ilica

Ilica, Turecko

Ilica je velká rekreační oblast v blízkosti města Çeşme, v západním cípu Turecka v provincii İzmir. Ilica byla koncem 19. století původně během letních prázdnin oblíbeným cílem zejména pro bohaté lidi, a to hlavně z Izmiru. Dnes je z ní turecké letovisko opravdu pro všechny.

Její název má původ v proslulých termálních pramenech, z nichž některé se nacházejí v moři. Zmínili se o nich například řecký zeměpisec ze 2. století Pausanias a poté v 19. století francouzský cestovatel Charles Texier. Tyto termální prameny byly předmětem první vědecky podložené analýzy v tureckém jazyce, kterou publikoval v roce 1909 Yusuf Cemal. Ještě dnes se zde dochovala stavba „yali“, která je spojována s egyptským vojevůdcem Muhammadem Ali a jeho synem Tosun Pasha, kteří zde hledali lék před synovou předčasnou smrtí.

Ilica má také jemnou, asi 1,5 km dlouhou pláž. Nesmíme ale zapomenout i na příznivé větrné podmínky, které spolu se sousedním místem Alaçatı dělají z Ilici mezinárodně oblíbené místo pro windsurfing. Najdete tu také přístav jachet, každý rok v červenci se v zátoce koná mezinárodní regata jachet Cakabey.

Geografie: 

Turecko na Facebooku