Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Izmir - Archeologické muzeum

Turecký Izmir - Archeologické muzeum

Archeologickém muzeuIzmiru se nachází jedna z nejvýznamnějších sbírek historických nálezů v Turecku. Ve sbírce uvidíte nálezy z nejrůznějších oblastí, např. z míst Milet, Pergamon, Efes a Sardes. Archeologické muzeum se nachází v třípatrové budově a nabízí různá témata: např. v horním patře budí hlavní pozornost především nádoby a keramika z minulých dob. Jsou zde vystaveny hliněné a terakotové výrobky z 3. tisíciletí př.n.l. V muzeu jsou zastoupeny také jiné epochy, např. řecká epocha kolem roku 300 př.n.l. s nádhernými byzantskými talíři a dvěma vzácnými hliněnými džbány. Jako malý poklad je zde uložena sbírka zlata a mincí, která je zpřístupněna jen na požádání a je nesmírně fascinující.

Jen stěží si umíme představit, jak bylo náročné vyhotovit některé předměty pocházející až z roku 6000 př.n.l., jakou vyžadovaly preciznost a zručnost. Pozoruhodné jsou byzantské a římské mince, které se objevily také na jiných místech v Evropě. Zvláštností muzea je bronzová socha ze 4. století př.n.l., která má pravděpodobně představovat bohyni Demeter, ale s určitostí se to dnes již nedá říct. Demeter byla řecká bohyně úrodnosti a podle mytologie je sestrou Dia. Rozhodovala o úrodnosti na zemi, o době setí a ročních obdobích. Hovoří se o ní také jako o "Matce Země" nebo "Moudrosti Země". Byla zobrazována jako panna, matka nebo stárnoucí panna, proto se nedá přesně určit, co skutečně byla.

V přízemí se nachází sbírka zaměřená na sochy z různých epoch. Je zde vystaven např. spící Eros z Efesu a hlava jinocha z Keramosu. Dvě archaické sochy Koren a Kuroi pochází z Karosu, Apollónovy antické věštírny. Protože důkazy svědčí o tom, že byl chrám využíván před řeckou kolonizací, domnívají se historikové, že zde byla uctívána bohyně Kybele, která pocházela z mytologie Phrygů.
V suterénu muzea se nacházejí velmi odlišné exponáty. Součástí této sbírky je nádherná římská mozaika a sarkofágy, náhrobky z Tralles a fragment z Klarosu. Obzvláště nápadná je ležící socha boha řeky Kaystra z Efesu. Efesus bylo významné řecké město, které prožilo svůj vrchol v letech 500 až 200 př.n.l. Nálezy z Efesu se považují za obzvláště hodnotné a ohromující.

Archeologické památky v izmirském muzeu

Turecko na Facebooku