Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Izmir - Hodinová věž

Izmir - Hodinová věž
Autor: blieusong

V roce 1901 byla na Konakově náměstí k jubileu panování Abdülhamida II. postavena Hodinová věž, která se stala symbolem města Izmir. Sultán Abdülhamid vládl Osmanské říši v letech 1876 - 1909 a během své vlády se musel neustále potýkat s vnitřními i vnějšími nepřáteli země. Završení jeho vlády mělo symbolizovat postavení věžních hodin. V té době bylo účelem těchto staveb navyknout Turky na evropskou dochvilnost.
Hodinová věž v Izmiru patří svým uměleckým ztvárněním k jednomu z nejhezčích časoměrných přístrojů v zemi. Základem věže jsou víceúrovňové podstavce. V horní části směřují na každou světovou stranu jedny hodiny a nad nimi se nachází malá vyhlídková terasa, která je ovšem nepřístupná.

Na náměstí nejsou jen věžní hodiny, jsou zde také moderní budovy s kancelářemi, Atatürkovo kulturní centrum s operní scénou a muzeum moderního umění. U Konakova náměstí sídlí také správa města.
Na Konakově náměstí se, nedaleko věže, nachází Konakova mešita. Tato mešita vypadá oproti Modré mešitě a mešitě Hagia Sophia jako hračka a mnoho turistů tuto malou mešitu při prohlídce Konakova náměstí přehlédne.
Velmi známou pamětihodností je výtah Asansör, který je vzdálen od věžních hodin asi 1 km jižním směrem. Tento v 19. století zrekonstruovaný výtah, který se nachází v pozoruhodné židovské čtvrti, překonává mezi dvěma ulicemi výškový rozdíl 51 metrů. Nahoře si pak můžete v kavárně vychutnat nádherný výhled na Izmir.
Staré a především nákladně restaurované uličky židovské čtvrti lákají k dlouhým procházkám.

Doporučit lze také procházku k bazaru v okrsku Kemeralti severovýchodním směrem od věžních hodin. Nakupují zde většinou místní, turisté mohou poznat tradiční a nefalšovaný turecký život. Bazar je rozčleněn podle starého uspořádání na různé uličky s různými řemesly jako např. kovář, klenotník nebo dřevař.
Stánky s potravinami jsou od bazaru odděleny a zastřešená ulička, kde se prodává zelenina a koření je 75 metrů dlouhá. Bazar nabízí široký výběr oblečení, koberců nebo domácích potřeb. Na nákupy je potřeba vyhradit si více času nebo bazar navštívit dle možností vícekrát.

Izmir v Turecku s vytahem Asansör

Turecko na Facebooku