Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Izmir - hrad Kadifekale

Hrad Kadifekale - pohled na město Izmir
Autor: alerque

Hrad Kadifekale dokládá svědectví o řeckém osídlení Izmiru, pod nadvládou Alexandra Velikého. Jeho vojevůdce Lýsimachos nechal postavit nad střechami bývalého města Smyrna (dnešní Izmir) kolem roku 400 př. n. l. velkolepou pevnost se 40 věžemi. Toto opevnění sloužilo k obraně města a zároveň představovalo symbol řecké moci. Lýsimachos povýšil po smrti Alexandra na jeho následníka, již za jeho vlády působil jako místodržící Thrákie. Spory o trůn po Alexandrově smrti ho nezajímaly – jeho zájem směřoval především k zajištění jeho vlastního majetku. Teprve poté, co zemřel vládnoucí král Eumenes, pokusil se o vládu nad Makedonií a Malou Asií. V roce 285 př.n.l. se stal na 4 roky králem a v roce 281 zemřel v bitvě u Kurupedionu. Lýsimachovou smrtí skončily mocenské boje o následnictví trůnu.

Na jihu města Izmir na hoře Pagus trůní starý hrad Kadifekale, který bohužel pustne. Vyvýšenina, na které se nachází, je ideálním místem pro pevnost, seshora je krásný výhled na Izmir a při dobré viditelnosti se dá dohlédnout dokonce až na moře. Dnes je tento překrásný výhled částečně omezen smogem. Staří Řekové měli v tomto směru štěstí, takovýto problém neznali. Bohužel už málo dochované ruiny hradu moc obdiv nebudí a nechávají pouze tušit jeho bývalou slávu. K tomu bylo současnou vládou postupem času postaveno dílo, které zcela změnilo původní ráz budovy.

Kdysi stálo na svahu této vyvýšeniny také fórum a stadion pro 20 tisíc lidí. Bohužel se i z těchto antických staveb dochovaly pouze nepatrné ruiny. Hrob svatého Polykarpa leží nad bývalým stadionem. Polykarp byl za vlády Marka Aurelia biskupem Izmiru a stal se obětí neúprosného pronásledování křesťanů, které organizoval císař.

Hrad je především ve večerních hodinách oblíbeným cílem výletů, neboť jakmile slunce zapadne, promění se Izmir v nádherné moře světel. Mnozí považují toto noční panorama za mnohem hezčí než je výhled za bílého dne. Na hradě Kadifekale na vás dýchne příjemná atmosféra a prožijete zde jistě pěkný večer. Dojemná živá hudba tuto atmosféru podtrhne, odpočinete si ve stínu hradebních zdí a odpočinkem tak zakončíte svůj den.
Protože se tato městská čtvrť nachází v chudší části města, měli byste upustit od delších procházek kolem hradu zejména v nočních hodinách. Kriminalita je zde ve srovnání s ostatními okrsky vyšší.

Část hrad Kadifekale

Turecko na Facebooku