Jste zde

Domů » Anatolie

Konya - historie

Turecko - Konya

Trochu si přiblížíme město Konya (Ikonium), jeho dějiny a památky. Město Konya se nachází v centrálním Turecku. V 2. tisíciletí př.n.l. podléhala oblast říši Chetitů. V roce 1200 př.n.l. vedlo putování národů k zániku této říše a hned nato byla dobyta tato oblast Frýgií. V 7. století př.n.l. bylo město zničeno Kimmery a v 6 století př.n.l. zde vládli Peršané. V roce 333 př.n.l. byla příchodem Alexandra Velikého ukončena vláda Peršanů v Anatolii. Po jeho smrti bylo město spravováno králem Lysimachosem a později spadalo pod říši Pergamenů. Roku 133 př.n.l. odkázal v závěti král Attalos III. říši Pergamenů Římu a Ikonium se stalo provinčním městem v Anatolii.

Na přelomu 8. a 9. století zpustošili Arabové město svými útoky. V roce 1069 ovládli na krátkou dobu město Seldžukové, ale pak padlo opět do rukou Byzantské říše. V roce 1181 zabrali město nakrátko opět Seldžukové a Konya se stala hlavním městem Seldžucké říše. V roce 1466 byla přičleněna k Osmanské říši.
Ve 13. stol. žil v Konyii Mevlana Celaleddin Rumi, nejvýznamnější islámský mystik a zakladatel řádu Mevlevi Sufi. Narodil se v roce 1207 v oblasti Horasan v Balhu, zemřel 17. prosince 1273 a je pohřben v Konyii. Mevlevští dervišové organizují každý rok v den výročí jeho smrti v Turecku Sema ceremonie.

Zajímavé pamětihodnosti v Konyii jsou např. muzeum Mevlana, Alaeddinova mešita, mešita Selimiye, muzeum Karatay nebo Seldžucký panovnický palác.

Konya - kostel
Autor: GoGap
Geografie: 

Turecko na Facebooku