Jste zde

Domů » Anatolie

Konya a okolí, 2. část

Historická studna Eflatun Pinar
Autor: adsoy

Cestou na jih, směrem na Beysehir, se můžete zastavit u Eflatun Pinar, u neobvyklých historických studní přímo u jezera. Mnoho zajímavých staveb z časů Seldžuků pak spatříte v Beysehiru na břehu stejnojmenného jezera, třetího největšího jezera v Turecku. Mezi ty nejdůležitější místní památky patří zejména mešita a medresa Esrefoglu a letní palác Kubadabad Sarayı. Další středověký palác se nachází na ostrově Kizkalesi, naproti paláci Kubadabad.

V Aksehiru je muzeum slavného tureckého humoristy Nasreddina Hodži, s různými etnologickými exponáty a Hodžovými spisy, karikaturami a obrázky.
Çatalhöyük, 45 km jižně od města Konya, je krásné místo z 8. tisíciletí před naším letopočtem a snad i jedno z nejstarších osídlení na světě. Chcete-li se dostat dovnitř těchto neolitických domů, musíte vstoupit přes žebřík ze střechy.

V Muzeu Anatolijských civilizací ve městě Ankara mají zrekonstruovaný jeden takovýto dům s původními nástěnnými malbami a kultovními předměty a rozhodně se vám vyplatí toto velice zajímavé místo navštívit. Mezi exponáty dále najdete i různé krásné kamenné modly bohů, figurky, nádobí a šperky.

V Ivrizu, chetitském městě asi 168 km východně od Konye, si pak můžete prohlédnout jeden z nejkrásnějších reliéfů z doby Velkochetitské říše, "Krále s bohem plodnosti".
Karaman, bývalé hlavní město dynastie Karamanidů, se nachází na území prvního tureckého státu, kde byla oficiálním jazykem turečtina (namísto dosud používané perštiny). Místní pevnost pochází z období Seldžuků, i když ty nejvýznamnější stavby ve městě, jako mešity Araboglu, Yunus Emre a Aktekke a též medresa Hatuniye, byly postaveny Karamanidy.

V blízkosti Taskale, 48 km východně od Karamanu, jsou pozůstatky historického města Manazanu, rozprostírající se na skalnatém severním svahu údolí Yesildere. Město bylo postaveno Byzantinci a je se svými úzkými uličkami, domy, náměstími, sklady, kostely a hřbitovy v délce asi 3 km a průměrnou výškou pěti podlaží, vytesáno do skal v údolí. Dnes jsou některé části města i nadále používány jako sklady obilí.

Jižně od Karamanu se pak rozprostírají u strmých a úzkých skalisek pozůstatky byzantského kláštera Alahanu. Některé velmi pečlivě ozdobené kameny svědčí o bývalé slávě budovy. Vychutnejte si odtud, na samý závěr vaší návštěvy těchto míst, opravdu překrásný výhled.

Pozůstatky byzantského kláštera Alahanu
Autor: Troels Myrup
Geografie: 

Místo

Kamaran 37° 10' 36.9408" N, 33° 13' 50.3076" E
Location

Turecko na Facebooku