Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Kusadasi

Část letoviska Kusadasi

Na pobřeží Egejského moře se nachází malé, ale velmi oblíbené a hojně navštěvované letovisko Kusadasi. Leží asi 100 km jižně od Izmiru a žije tu cca 60 tisíc obyvatel. Díky známým památkám, které se nacházejí nedaleko města, se z rybářské vesnice stalo turistické centrum. Bylo zde postaveno mnoho hotelů, což bohužel mělo neblahý vliv na vzhled města. Ale i přesto si město dokázalo ponechat něco z dřívější atmosféry a nabídne vám tak krásnou a nezapomenutelnou dovolenou.

Město se jmenuje podle stejnojmenného ostrova, který se nachází nedaleko v moři. Název v překladu znamená "Holubí ostrov". Od roku 1834 je tento ostrov spojen s městem díky velké přehradě. Asi nejoblíbenějším ostrovním místem je pevnost Genoese, která pochází z přelomu 14. a 15. století. Okolo pevnosti stojí několik domků, kde je možné posedět a užít si tak krásu místa. Při návštěvě ostrova byste si ale určitě neměli zapomenout plavky, jsou zde totiž velmi pěkné pláže.

Také v samotném městě se nachází mnoho zajímavých osmanských památek. Určitě byste se měli podívat na bazar a místo, kde zastavovaly karavany, aby doplnili zásoby a odpočinuly si. Tady dnes můžete i nakupovat, smlouvání je samozřejmě povinností. Ušetřené peníze potom můžete utratit v některé z výborných rybích restaurací.

Kusadasi je ideálním výchozím místem pro výlety do okolí. Asi 10 kilometrů od města se nachází vesnička Sirince, která vám nabídne pohled do tradičního tureckého venkova. V pěkně upravených domcích se nabízí také ubytování.

Asi 28 kilometrů směrem na jih se na poloostrově rozkládá národní park Dilek. To pravé místo pro milovníky přírody, ale také pro aktivní turisty. Žijí zde zajímavé druhy ptáků, plazů a divokých zvířat. Kromě toho je to výborné místo pro turistiku a dá se zde také koupat. Park se rozkládá okolo hory Samsun, která je vysoká 1 000 m.

Téměř povinností je při dovolené v Kusadasi návštěva antických měst Ephesus, Didim, Milet a Pamukkale. Na to byste si měli vyšetřit trochu více času, protože je toho celkem hodně. V Pamukkale se dá dokonce koupat v bazénu obklopeném starými antickými sloupy. Hlavní atrakcí jsou ale travertinové terasy. Ty jsou již bohužel částečně poškozeny, proto je v nich koupání zakázané.

Pozůstatky antického města Ephesus

Místo

Kusadasi 37° 51' 46.3752" N, 27° 15' 41.4" E
Location

Turecko na Facebooku