Jste zde

Domů » Historie

Město Giresun

Giresun

Město Giresun se nachází na severovýchodě Turecka, u pobřeží Černého moře. Je to hlavní a zároveň s téměř 90 000 obyvateli největší město stejnojmenné provincie.
Původ názvu obce je sporný, město se ve starověku jmenovalo Kerasous, později novořecky Kerasounda. Tento název pochází pravděpodobně buď z řeckého slova "kerasion", což znamená "třešeň" nebo také z řeckého slova "Keras", v češtině "roh". První třešně z Giresunu prý přinesl římský vojevůdce Licius Licinus Lucullus kolem roku 70 př.n.l. do Itálie, odkud se rozšířily do Evropy.

Vzhledem k tomu, že v regionu bylo dosud uskutečněno jen několik vykopávek, není toho moc známo o jeho historii. Nálezy ale dokládají, že byl osídlen již v 7. století př.n.l. Řeky a antické prameny potvrzují, že ho založili Miléťané. V roce 183 př.n.l. byl Kerasus zničen pontským panovníkem Farnakésem I. Po jeho obnově ho po sobě přejmenoval na Pharnakes.

Přes jeho dávnou historii je dnes moderním městem, které je postaveno na kopcovitém poloostrově. V jeho nejvyšším bodě stojí pevnost Giresun Kalesi, která je tak dominantou města a turistickou atrakcí. Vzhledem k tomu, že plochá místa jsou v městské oblasti vzácná, byly v průběhu let vybudovány tzv. mahalle, části města na svazích hor směrem k moři. Obrázek města z velké části tvoří strmé a úzké uličky. Dokonce i nově postavené hlavní nákupní a obchodní ulice mají strmý svah.

Místní kuchyně je typicky turecká, obsahuje proto velmi často kebab, pilaf a husté polévky. Kromě toho je tu dobře známé pečivo s kořeněným mletým masem s názvem Kiymali. Na jídelníčku jsou samozřejmostí čerstvé ryby a sardinky.
Ve městě je jedna z největších továren na lískové oříšky v Turecku, Fiskobirlik. Vedle čerstvých lískových ořechů prodává také nugátové krémy, ořechové oleje a ořechovou specialitu Findik ezmesi.

Dalšími památkami kromě již zmíněné pevnosti je památník Topal Osman Anıtı na Osmana Ağu (tělesná stráž bývalého prezidenta Atatürka), kostel a klášter Meryem Ana Kiliselesi ve Manastırları, kostel Gebe Kilisesi nebo mešita Fatih ve Kurşunlu Camileri.

Přibližně čtyři kilometry severovýchodně od města leží Adası, malý obydlený ostrov. Je 320 metrů dlouhý a 237 metrů široký, o rozloze čtyř hektarů. Adası je známé také pod starověkým jménem Aretias. Ve středověku se zde nacházel malý byzantský klášter, jeho pozůstatky jsou i dnes viditelné.

Místo

Giresun 40° 55' 18.1596" N, 38° 23' 31.8552" E
Location

Turecko na Facebooku