Jste zde

Domů » Anatolie

Okolí Ankary

Město Eskişehir
Autor: isapisa

Asi 105 km jihozápadním směrem od města Ankara se nachází městečko Yassihoyuk, kde se kdysi nacházelo hlavní město historického území Frýgie. Dnes je zde náhrobek pověstmi opředeného fryžského krále Midase, který prý vše, čeho se dotknul, proměnil ve zlato.

Západně od metropole Ankara se rovněž nachází město Eskişehir, které bylo založeno Frýgy 100 let př.n.l. K nejvýznamnějším stavbám tohoto místa patří Alaeddinova mešita ze 13. století a pozoruhodná muzea. Například Archeologické muzeum s předměty pocházejícími z období Frýgů, které byly nalezeny v blízkém okolí.

Také v Eskişehiru se samozřejmě nachází Atatürkovo muzeum, ve kterém je fotkami dokumentována životní pouť tohoto politika. Tento region je známý především výrobky z mořské pěny jako např. dýmky, které lze můžete také zakoupit.

Jednou z pravděpodobně největších atrakcí je ale národní park Göreme, ležící jihovýchodně od Ankary. Tento park patří ke Světovému kulturnímu a přírodnímu dědictví UNESCO. Římané nazývali toto místo "Kappadokie" a je jedním z mála míst na světě, kde se už 4000 let př.n.l. lidé znamenitě přizpůsobili přírodnímu prostředí, když vyhloubili své příbytky jako jeskyně do skal.

byzantském období pak byly do skály vyhloubeny také kláštery a kaple. I dnes působí tyto jeskynní příbytky harmonicky a poskytují ohromující pohled. Zajímavé jsou také podivné a zvláštní skalní pyramidy v Göreme.

Turecký národní park Göreme
Turecko - Národní park Göreme
Turecká oblast Kappadokie
Turecká oblast Kappadokie
Turecký národní park Göreme
Geografie: 

Místo

Eskişehir 39° 47' 17.3904" N, 30° 31' 7.0968" E
Location

Turecko na Facebooku