Jste zde

Domů » Pláže

Pláže v Turecku, 1. část

Turecko - pláž Ölüdeniz
Autor: stevec77

Turecko nabízí plno hezkých, zajímavých a příjemných pláží. Není se čemu divit, neboť tato orientální země sousedí hned se 4 moři! Nejoblíbenější je samozřejmě pobřeží Středozemního moře. Jeho dlouhé pláže lákají především turisty, co přijíždějí na klasické pobytové zájezdy. V letovisku Marmara a u Egejského moře si přijdou na své hlavně vyznavači vodních sportů a plachtění. Pobřeží Černého moře, kde panuje vlhké a teplé klima, ještě není turistům tolik přístupné, ale okouzlí vás krásnou přírodou. Turisté už dokonce vypočítali, že celková délka všech tureckých pláží činí úctyhodných 8333 km!

První Modrá vlajka byla na turecké pláži vztyčena v roce 1993 a roku 2008 se tímto označením pyšnilo již na 249 pláží a zátok. Modrou vlajku uděluje organizace Foundation for Environmental Education na základě přísných kritérií. K těm patří zejména čistota pláže, vody a opatření na ochranu životního prostředí. Většina pláží s Modrou vlajkou se nachází na Turecké riviéře, z čehož vyplývá, že právě v letoviscích kolem Antalye se kvalita velmi zlepšila.

Tyrkysově modré moře, jemný písek, stín palem ‒ připomíná vám to Karibik? Ale tak nádherné pláže nabízí i Turecko. Patří k nim třeba pláž Ölüdeniz poblíž Fethiye. Nádherná laguna vybízí nejen k plavání, šnorchlování a opalování. Jedinečný pohled na tento turistický klenot budete mít při paraglidingu z blízké hory Babadag. Méně známé, avšak stejně krásné jsou pláže Kalamaki v národním parku Dilek. K jejich přednostem patří poloha uprostřed nedotčené přírody a velmi čistá voda.

Mnoho tureckých pláží je vhodných pro rodiny s dětmi. Vyznačují se dobrou dostupností, absencí podmořských proudů a pozvolna se svažujícím mořským dnem. Rodiče mohou děti bez starostí poslat do vody, aby si hrály. Například pláž Altinkum vzdálená 10 km od Cesme je pro děti naprosto ideální, a navíc vás jistě okouzlí svou krásou a nedotčenou přírodou.

Pláž Arakli je rovněž ideální místo pro děti, především díky mělkému moři. A jako poslední příklad lze uvést pláže v okolí turistické metropole Side. Příznivé přírodní podmínky jsou doplněny o nabídku nejrůznějších aktivit pro děti i dospělé.

Většina lidí pochopitelně nebývá ráda o samotě. O opuštěné pláže je přesto zájem, alespoň ze strany turistů, kteří se na příliš rušná turistická centra dívají svrchu. Turecko samozřejmě nabízí plno cílů pro ty návštěvníky, kteří hledají na pláži klid a samotu.

Na správné adrese budete třeba na ostrově Gökceada, který leží na severozápadě Egejského moře. Kvůli nesnadnému přístupu na tamní pláže byste si ale s sebou měli vzít dostatečnou zásobu jídla a pití. Pokud na ostrov dorazíte, najdete na něm opuštěné pláže s nedotčenou přírodou a průzračnou vodou. Tajným tipem je také klidná a odlehlá zátoka Ciftlik na stejnojmenném ostrově. Nejlépe se na něj dostanete na člunu.

Poměrně málo navštěvované jsou i dlouhé písečné a oblázkové pláže na severu ostrova Bozcaada (rovněž v Egejském moři). V Lýkii, poblíž Kasu, čeká na hosty poloostrov Kekova. Na jeho pobřeží nepobývá moc turistů a najdete na něm dost opuštěných zátok. Na ostrově najdou dobré podmínky i milovníci potápění a plachtění. Doplujete na něj lodí z Dalyanagzi.

Turecko - pláž Altinkum
Autor: Bruno Girin

Místo

Pláž Side 36° 45' 45.8928" N, 31° 24' 16.4016" E
Location

Turecko na Facebooku