Jste zde

Domů » Památky

Poloostrov Datca (Datça)

Datca, Turecko

Datca je 80 km dlouhý poloostrov v provincii Muğla na jihozápadě Turecka. Leží na západ od města Marmaris a na sever od řeckého ostrova Rhodos. Odděluje od sebe záliv Gökova na severu a záliv Hisarönü na jihu.
Severní pobřeží je ploché, se širokými zátokami, kde v létě fouká vítr Meltemi. Jižní pobřeží je skalnaté a členité. Díky přírodní kráse a mnoha zálivům a přístavům je poloostrov cílem výletů spousty jachet a lodí, které obvykle vyplouvají z Bodrumu a Marmarisu.
Milovníci kempování najdou na poloostrově velmi krásná místa a ten, kdo upřednostňuje spíše pohodlí, ocení kvalitní hotely a penziony.

Stejnojmenné město Datca má přístav na severní straně, pro koupání je vhodná zase strana jižní. Kolem přístavu najdete bary, restaurace, diskotéky, obchody se suvenýry atd., nudit se zde určitě nebudete.
Poloostrov zdobí četné malé, velmi čisté zátoky. Kargi je jednou z nejznámějších. V horní části poloostrova, asi 35 km od městečka Datca, leží antické přístavní město Knidos. Antický historik Strabón ho popsal jako město, které bylo postaveno pro Afroditu, nejkrásnější z bohyní na nejkrásnějším ze všech poloostrovů. Okrouhlé pozůstatky chrámu zasvěceného bohyni lásky si můžete prohlédnout u přístavu. Legendární Praxitelova socha nahé Afrodity, kdysi stávala v tomto chrámu.

Turecko na Facebooku