Jste zde

Domů » Anatolie

Trója a Ilias

Turecká Trója

Trója, v době antiky nazývaná Ilion, Chetity pak Truwisa, je jedním z nejznámějších archeologických míst Anatolie, a dalo by se říci také celého světa. Je vzdálena asi 30 km jihovýchodně od dnešního města Çanakkale v severozápadním Turecku.

Hissarlik je turecký název jednoho velmi starého sídliště na stejnojmenném pahorku v Malé Asii, kde se pozůstatky nacházejí. První vykopávky v Tróji byly provedeny velkoobchodníkem Heinrichem Schliemannem. Jeho cílem bylo najít Homérovu Tróju, o jejíž existenci byl pevně přesvědčen. Na tomto místě začal v letech 1871 – 1890 s archeologickými pracemi. Největší rozruch vzbudil nález Priamova pokladu, který sám Schliemann pojmenoval. Později se ukázalo, že je poklad ještě starší o více než 1000 let, jak původně předpokládal Schliemann.

Další vykopávky v Tróji prováděli Wilhelm Dörpfeld v letech 1893 – 1894, Carl W. Blegen v letech 1932 – 1938 a také archeologická skupina pod vedením profesora Manfreda Korfmanna (zemřel 11. srpna 2005 v Ofterdingenu u Tübingenu). Právě Manfred Korfmann objevil spodní část města Tróji.

Práce na vykopávkách v Tróji odhalily 9 různých hlavních vrstev a různé mezivrstvy. Tyto vrstvy od doby bronzové až po římskou epochu vznikly tak, že toto město bylo stále znovu nanovo osidlováno a obydlováno. Nejdůležitějším stavebním materiálem byly nepálené a na vzduchu sušené cihly, které byly vrstveny na kamenný základ. Nová zástavba vznikla vždy po zarovnání staré stavby, což mělo za následek navýšení půdy a vznik více vrstev.

Výchozím bodem pro hledání Tróji byl Homérův epos Ilias z 8. století př.n.l. Homér (latinsky Homerus) je nejznámější antický básník, který žil v Malé Asii v Izmiru (Smyrně). Dochovalo se o něm jen málo informací. Děj, který popisuje v Iliadě, se odehrál ve 4. nebo 5. století před jeho narozením. Ilias pojednává o hněvu Achillea, který se zdráhá dále bojovat se svými spolubojovníky kvůli rozepřím s Agamemnonem. Je zde vylíčeno posledních deset dní desetileté války mezi Achájci a Trójany. V pozadí vystupují bohové antiky, kteří se různými způsoby zaplétají do děje a tím určují celý jeho průběh.

Turecko - Trója
Turecko - Trója
Turecko - Trója
Turecko - Trója
Geografie: 

Turecko na Facebooku