Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Turecké sladkosti - 2.díl

Turecké bonbony a sladkosti v místní cukrárně - tatlici

Pokrm asure vznikl na Noemově arše, když se daly dohromady poslední zbytky jídla na lodi. Dělá se ze sušeného ovoce, ořechů, fazolí, hrachu a to vše je v hustém sladkém krému. Růžová voda, kmín a jádra granátových jablek dodávají pokrmu ten správný šmrnc.
Velmi oblíbeným univerzálním prostředkem na dětský pláč je sütlac, sladký krémový puding z mléka, rýžové mouky a nastrouhaného kokosu. Název tohoto pokrmu je většinou špatně překládán jako mléčná rýže. Známým tureckým zákuskem je tavuk gögsü z Istanbulu, který turečtí mužové považují za "dívčí poprsí" (doslova prsíčka kuřátek). Jde o jemný rýžový puding s rozmačkaným kuřecím masem posypaný kmínem.

To, co ve výlohách vypadá jako tekutá lepivá masa je zpravidla pálené těsto, které se pak používá na trubičky tulumba tatlisi - stříkané pečivo, kuličky lokma, tlačené plačičky hanim göbegi. Po upečení se pečivo vloží do sirupu z cukru a růžové vody a zcela tento sirup nasaje a potom jen taje na jazyku. Další druhy sladkostí jsou např. tel kadayif nebo baklava, těsto yufka je ve vrstvách naplněno vlašskými nebo lískovými ořechy, upečeno a samozřejmě ponořeno do sirupu. Nakonec se vše posype mletými zelenými pistáciemi. Názvy sladkostí odpovídají tvaru bülbül yuvasi - hnízdo slavíka, vezir parmagi - prst vezíra.

Pravou lahůdkou je lokum, které se většinou prodává jako Turkish Delight (není to žádný turecký med). Jedná se o tuhou hmotu z cukru a rýžové mouky, která může být obohacena všemi možnými příchutěmi a barvami, je nakrájena na kostky a servíruje se obalená v silné vrstvě práškového cukru. Od zboží, které je však prodáváno na letištích za hříšné peníze, byste měli dát ruce pryč. Mnohem lépe chutná lokum, které si koupíte na tržnici.

Turecko na Facebooku