Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Turecko - koberce

Koberce z Turecka

Hned na první pohled je člověk v Turecku při procházce tržištěm, bazarem a turistickými centry považuje za pěknou dekoraci. Všude visí vázané koberce nebo tkané kelimové koberce, které na vás udělají pěkný dojem a skryjí drolící se omítku. Jde zde však především o obchod. Dojde vám to rychle, protože budete neustále oslovováni a zváni na čaj, abyste si hlavně prohlédli koberce a samozřejmě také nějaký koupili. Je však dobré, vědět o kobercích něco víc.

Pro obchodníka je prodej koberců ušlechtilou záležitostí. Na denním pořádku je co nejvyšší zisk. I když jsou jednotlivé kousky navenek velmi atraktivní a na podlaze by se skutečně vyjímaly, je třeba mít se na pozoru. To se týká především ručně tkaných koberců. Dobrý koberec musí být vyroben z vlny, a sice nejen nitě (vlasy), ale také celá vyplétací síťka, tedy podélné nitě, které pak na obou koncích koberce tvoří třásně.
Proti nešvarům dohazovačů se lze jen těžko bránit, neboť z těchto provizí žijí všichni tito mladí muži, kteří vás chtějí nalákat do doupěte "loupežníků". Pokud se jich budete chtít zbavit, pak vám nepomůže ani nadávání ani kroucení hlavou. V Turecku vyjádříte "ne" tak, že zvednete špičku brady a zakloníte hlavu. Mnoho z nich umí dobře německy a rozumí legraci, proto si lze vymyslet také mnoho výmluv. Stoprocentně účinkuje výmluva: nemám peníze. Nebo si věrohodně zahrajte na to, že jste Rusové a pak vám dají určitě pokoj.

V každém případě jde nakonec hlavně o cenu. A ta se určuje při obchodování s koberci po opravdu houževnatém smlouvání. Obchodníci si na počátku zakalkulují do ceny vysoké provize a proto je poté možné v mnoha případech bez problémů usmlouvat cenu o třetinu nižší a někdy i více. Jediným předpokladem je, že si uděláte dost času na obchod. První den absolvujete 2 hodiny nekonečného vyjednávání, pak se na to vyspíte, přijdete znovu, jednáte dále a pak to konečně vyjde. Během organizovaných výprav autobusem do tzv. továren na koberce, byste se v žádném případě neměli nechat tlačit časem, nýbrž pečlivě porovnat ceny. I když by tato továrna měla mít "férové ceny" jak uvádí v reklamě.
V zásadě platí: Čím víc turistů, tím dražší koberce. Ten, kdo má příležitost zajet si do velkých center kde se vážou koberce, nakoupí určitě lépe než v turisty obléhaných halikci (továrny na koberce – odvozeno od tureckého hali = koberec). Významnými městy, kde se koberce vyrábí jsou např. Hereke (nedaleko Izmitu/Kocaeli), Usak (na cestě z Izmiru do Ankary) nebo Kayseri (mezi Adanou a Ankarou), velkoobchodní ceny mají také v Erzurumu, kde se také objeví málo turistů.

Důležitým kritériem je samozřejmě počet uzlíků, které se počítají na čtvereční decimetr (10 cm x 10 cm). Extrémně jemný hedvábný koberec z Hereky s 3000 uzlíky je přirozeně dražší než velký vlněný koberec s 500 uzlíky. Odborníci se také zaměřují na motivy, neboť motivy, které jsou věrné tradici podle starých vzorových předloh jsou autentičtější než vzhledná sestava, která odpovídá evropskému vkusu.

Turecký, ručně tkaný koberec

Turecko na Facebooku