Jste zde

Domů

Turecko - podnebí

Vycházející slunce nad mořem v Turecku

Tak jak je krajina v Turecku různorodá, tak se také liší její klima – a to obzvlášť u pobřeží. A tak určitě překvapí, že u pobřeží Černého moře s rozsáhlými listnatými a jehličnatými lesy spadne ročně až 2500 mm srážek za rok (v Rize, ve východní části pobřeží) a to za mírných teplot.
Klima Turecka je dáno polohou mezi moři, pohořím, které lemuje severní a jižní pobřeží a proudícím kontinentálním vzduchem z Asie. Toto proudění ovlivňuje vnitrozemí Malé Asie – největší část Turecka a způsobuje horká, suchá léta a extrémně chladné zimy provázené sněžením. Vnitrozemí Anatolie – zásobárna obilí Turecka má srážek méně, 200 až 400 mm ročně a sedláci jsou zde odkázáni na umělé zavlažování, aby mohli dosahovat dobrých výnosů.

U Egejského a Středozemního moře je klima středozemní, což je přitažlivé především pro turisty z evropských zemí, kde je chladněji. V létě zde zpravidla vůbec neprší, pouze v oblasti mezi Mersinem a Antakyou (východní část Středozemního moře) se musíte připravit na vlhké, horké a parné počasí.
Jinak může působit klima u pobřeží Egejského moře, které není obklopeno horami jako pobřeží Černého a Středozemního moře.

Nejlepší doba pro dovolenou v Turecku je pozdní jaro (od května) a brzký podzim (do října). Marmarský region je oproti tomu vhodný k cestování v letní sezóně, to platí i o pobřeží Černého moře, kde však musíte počítat s celoročním deštěm. Měsíce červenec a srpen jsou v centru, na jihu a jihovýchodě Turecka velmi horké.
Již od října je na hoře Ulu Dag v Marmarském regionu první sníh a tato oblast se mění ve středisko zimních sportů.

Deštivé počasí v Turecku
Turecký Istanbul pod sněhem

Turecko na Facebooku