Jste zde

Domů » Turecká riviéra

Dovolená v Side, 2. část

Obzvláště živo je v Side v září. Koná se zde totiž velký mezinárodní festival umění. Pokud sem přijedete v této době, určitě byste si neměli nechat ujít představení v divadle pod širým nebem v Aspendosu.

Památky

Side na pobřeží Turecka je plné historických památek, vypadá téměř jako jedno velké muzeum pod širou oblohou. Poznávacím znakem města je antický amfiteátr, ale vedle něj je zde ještě spousta neméně zajímavých míst. Procházka po stopách místních památek je nezapomenutelným zážitkem.

Historická vstupní brána na severu města pochází z období Římanů, bohužel se z této památky mnoho nezachovalo. Podél jejích ruin dnes denně projíždějí tisíce aut, která proudí do centra města a zase zpět.

V minulosti vedle brány stál chrám nymf – nymfeum. Prý se jednalo o jednu z největších a nejhonosnějších staveb v předoasijském prostoru. Chrám byl obestavěn mnoha sochami.
Od vstupní brány směrem na západ narazíte na bývalé sídlo biskupa. Dnes jsou zde k vidění základy baziliky z pátého až šestého století.

Od brány také vede silnice, která je lemovaná sloupy. Podél této silnice jsou roztroušené ruiny atriových domů a zbytky tržiště. Přímo naproti se nachází zařízení pro termální lázně, kde se ale dnes nachází Archeologické muzeum.

Asi nejvýznamnějším exponátem jsou sochy tří grácií – bohyně Afrodity, Héry a Athény. Bohužel stejně jako většina ostatních soch bohů a císařů již nemají nohy, ruce ani hlavu.

O hlavu ale sochy nepřišly náhodou. Když Paullus udělal z místních občanů křesťany, byly mnoha sochám antických bohů useknuty hlavy. V muzeu dále uvidíte krásné sarkofágy, šperky a další archeologické nálezy.

Pokud se vydáte dále podél silnice se sloupy, narazíte ještě na studnu císaře Vespasiána, vítězný oblouk, byzantské městské zdi a výjimečné antické divadlo, které je nejvýznamnější památkou ve městě Side. Hrály se zde nejen divadelní kusy, ale pořádaly se tu také gladiátorské zápasy.

Na závěr byste se ještě měli vypravit směrem na východ k tržišti (agora), v jeho okolí se nacházejí pozůstatky vládních budov. Často se zde pořádala důležitá politická shromáždění.

Podél jižního pobřeží se také nachází několik zajímavých památek. Za návštěvu určitě stojí chrám měsíčního boha Mena. "Zlatou tečkou" za prohlídkou města je určitě špička poloostrova. Tady vedle sebe stojí dva chrámy z 2. století př.n.l., které jsou zasvěceny bohu Apollónovi a bohyni Athéně.

Tipy na výlety do okolí

Pěkným a oblíbeným výletním cílem je hlavní město regionu Manavgat, kde se každé pondělí koná trh. Velkou atrakcí jsou tu vodopády, které jsou dostupné po silnici i lodí. Nedaleko vodopádů začíná piniový les, který ukrývá jedinečné místo. Nacházejí se zde ruiny antického města Seleukia.

V okolí prameniště řeky Manavgat se nachází několik jeskyní. Nejznámější je asi jeskyně Altinbesik, v jejímž středu se rozprostírá krásné jezero. Tyto jeskyně byste ale rozhodně neměli prozkoumávat sami, protože to může být značně nebezpečné. Je možné se přidat k profesionálním průvodcům.

Manavgat - vodopády
Autor: Ömer Ünlü

Místo

Antické divadlo, Side 36° 46' 5.1384" N, 31° 23' 26.4228" E
Location

Turecko na Facebooku